Uitzendigen Tweeluik Antoine Bodar over Edith Stein

17 december 2020


Een tweeluik van Antoine Bodar over Edith Stein, één van de meest bekende en inspirerende persoonlijkheden van de twintigste eeuw: filosofe, joods, katholiek, karmelietes en heilige.

Priester en kunsthistoricus Antoine Bodar volgt haar op de voet in haar zoektocht naar de waarheid. Deze begint in Breslau, het huidige Wroclaw in Polen en eindigt in het vernietigingskamp in Auschwitz-Birkenau.

Ook Edith’s geestelijk leven kent veel omzwervingen; geboren als jongste kind in een joods gezin, zweert ze als puber dit geloof af. Door studie en na uitgebreid zelfonderzoek uitkomt ze uiteindelijk bij het katholieke geloof terecht. Uiteindelijk treedt ze zelfs in in het Karmelietessenklooster in Keulen. Een opmerkelijke keuze; zij stond immers van het begin van een veelbelovende wetenschappelijke carrière. Toch was dit haar diepste wens.

Vanwege de dreiging van de opkomende Jodenvervolging in Duitsland besluit Edith te vertrekken naar Zuid-Limburg in Nederland, waar ze haar intrek neemt in het Karmelietessenklooster in Echt.
Antoine Bodar begeleidt ons door Echt langs de bekende Edith Stein route.

Ruim twee jaar duurt haar verblijf, totdat ook daar de dreiging van de vervolging voelbaar wordt. Op 2 augustus 1942 wordt Edith Stein opgepakt en via concentratiekamp Amersfoort naar Westerbork gebracht. Niet lang daarna vertrekt er een trein uit Westerbork richting Auschwitz, met aan boord een groot aantal tot het katholicisme bekeerde Joden. Edith Stein is één van hen. Uiteindelijk wordt ze in het vernietigingskamp Auschwitz vergast.

Al in haar tijd was Edith een geëmancipeerde vrouw en hechtte ze groot belang aan de ontplooiing van het individu. In 1998 verklaart de Kerk haar heilig en wordt zij tot voorbeeld, niet alleen voor gelovigen maar ook voor zoekenden en twijfelaars. Zo heeft haar dood in Auschwitz uiteindelijk niet het laatste woord.

Dit tweeluik is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de
Stichting Dr. Edith Stein Echt. NL.

 ‘Bodar ontmoet Edith Stein’ op 2 januari en 9 januari om 16.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.


Zoeken