Uitnodiging themadag 2017

14 september 2017


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


U bent van harte welkom op onze jaarlijkse themadag welke  zal plaatsvinden op zaterdag 11 november 2017  in  “Zorgcentrum “De Egthe “ De Egthe 1, 6101 EX Echt.

Het programma is als volgt:

Tussen 13.30 uur en 14.00 uur ontvangst van de gasten.

14.00 uur: Welkom en inleiding door de voorzitter van de Stichting Mevrouw J. Stassen – Muyrers.

 

14.15 uur – 15.30 uur: Dr. Herman van Rens.

“ De Jodenvervolging in Limburg, een probleem van Joden en Christenen.”

Thema van Dr. Van Rens: Een overzicht over de manier waarop veel Joden uit deze provincie werden weggevoerd en hoe dat verschilde van het nazi-beleid elders in Nederland. Waarom juist de katholiek gedoopte Joden in Limburg de eerste dodelijke slachtoffers waren van het naziregime.

Na de oorlog bleken zes miljoen Joden de kampen niet overleefd te hebben. Onder hen bevonden zich 102.000 Nederlandse Joden. Zij waren afkomstig uit het hele land. Dr. Herman van Rens studeerde Holocaust- en Genocidewetenschap en vanuit zijn studie was hij benieuwd of er verschillen in de Jodenvervolging te vinden waren per regio. Van Rens was jarenlang huisarts in Limburg en daarom was het vanzelfsprekend dat deze provincie het uitgangspunt werd voor zijn proefschrift. Die dissertatie is nu bewerkt tot een boek: “Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands -Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

 

15.30 uur- 16.00 uur  Pauze met koffie en vlaai.

 

16.00 uur – 17.00 uur: Prof. Dr. Ilse Kerremans OCDS.

“ Geen enkele vrouw is alleen maar vrouw “ 

Thema van Dr. Ilse Kerremans:  De inzet van Edith Stein voor de vrouw in kerk en maatschappij. Haar motivatie ging uit van de situatie van de vrouw zoals zij die had leren kennen aan het lyceum in Speyer. Hoe zag zij haar studenten maar hoe zagen die Edith Stein?

Nadat Dr. Ilse Kerremans een punt zette achter haar loopbaan als kinder- chirurg, geeft zij zich over aan haar andere passie. In haar talloze voordrachten – in binnen en buitenland – en in haar boek “Edith Stein Leven aan Gods hand “( verkozen tot het beste spirituele boek van 2015 )  verkent ze het gedachtegoed van de Karmelitaanse mystica Edith Stein, die haar zo vervult dat ze niet kan zwijgen. “In de figuur van de heilige Edith Stein herken ik een stukje van mijn leven, dankzij die overeenkomsten toont ze dat het evangelie ook voor mij haalbaar is. ”

 

17.00 uur – 17.30 uur gelegenheid tot het stellen van vragen waarna sluiting themadag. Er zijn geen kosten aan deze middag verbonden, een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom. Bij deelname graag vóór 6 november een berichtje naar het secretariaat: Mevrouw J. Stassen –  Muyrers   Berkelaarsweg 27  6101 AV Echt. Tel:  0475.482.136  of  06.510.851.79  E-Mail: jen.stassen@wxs.nl website: www.edithstein.nl

 


Zoeken