University of Tilburg: Bijeenkomst op 30 maart; inleider Prof Dr. Ilse Kerremans

24 februari 2017


De Schrift: een persoonlijke brief van God – Edith Stein.

Tradities van lectio divina

In de christelijke traditie is helder dat in de Schrift God het woord tot de gelovige richt. Gregorius de Grote omschreef de Schrift ooit als een persoonlijke brief van God aan de mens. Het lezen van de Schrift brengt de mens in een andere wereld, een buiten-tekstuele werkelijkheid van ‘de hemelse geheimen’, in de woorden van de woestijnvader Cassianus. Vooral in kloosters werd en wordt de geestelijke lezing van de Bijbel, de lectio divina, beoefend en ontwikkeld.

Voor de derde keer laten vier experts u kennismaken met vier tradities van lectio divina. Dat doen zij elk op een eigen wijze, passend bij de eigenheid van de spiritualiteit en geestelijke lezing van de traditie die centraal staat.

De inleiders geven telkens een introductie op leven en werk, waarna (eventueel samen te lezen) teksten van de desbetreffende auteur centraal staan.

In de derde serie zullen de inleiders de deelnemers aan de cursus vertrouwd maken met de Schriftlezing (lectio divina) en spiritualiteit van Gregorius van Nyssa (ca. 335- ca. 395), Franciscus van Assisi (ca. 1182-1226), Meister Eckhart (ca. 1260-1228) en Edith Stein (1891-1942).

Met de reeks krijgen deelnemers een unieke gelegenheid kennis te maken met verschillende tradities van lectio divina, waarin de Schrift gelezen wordt omwille van een verstaan van Gods betrokkenheid op de wereld, het voeden van de ziel of het pogen te doorgronden van Gods mysterie.

Lectio divina is een verrijking voor persoonlijke (of professionele) spiritualiteit en een impuls voor de geestelijke leiding van pastores en geestelijk verzorgers.

De inleiders zijn: drs. Piet Hein Hupsch (verbonden aan het Centrum voor Patristisch Onderzoek en promovendus aan de KU Leuven), dr. Willem Marie Speelman (directeur Franciscaans Studiecentrum), dr. Louisa van der Pol en prof. dr. Ilse Kerremans (chirurg en groot kenner van leven en werk van Edith Stein. Zij schreef onder meer Edith Stein. Leven aan Gods hand. Uitgegeven bij Halewijn en Adveniat).

Programma

Bijeenkomst donderdag 2 februari: Gregorius van Nyssa door drs. Piet Hein Hupsch.

Bijeenkomst donderdag 16 februari: Franciscus van Assisi door dr. Willem Marie Speelman.

Bijeenkomst donderdag 16 maart: Meister Eckhart door dr. Louisa van der Pol.

Bijeenkomst donderdag 30 maart: Edith Stein door prof. dr. Ilse Kerremans.


Praktische gegevens

Data: 2 februari, 16 februari, 16 maart en 30 maart 2017, 14.00 tot 16.30 uur

Locatie: Nieuwegracht 61, 3512 LG Utrecht.

Kosten: € 25 per lezing of € 90 voor de reeks. Studenten TST en FHTL deelname gratis.

Studielast: 16 uur (PE PKN: 0,25 en SKGV: 4).

Opgave: via deze pagina

 

Contactgegevens

Correspondentie-adres:

Postbus 80101, 3508 TC Utrecht

Bezoekadres:

Nieuwegracht 61, 3512 LG Utrecht

Telefoon:

(013) 466 38 00

E-mail:

Algemeen

Voor alle activiteiten geldt een annuleringsregeling.

Wanneer: 02 februari 2017 14:00

Einddatum: 30 maart 2016 16:30

 


Zoeken